ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού  1566
Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας  1591
Δασαρχείο Πεντέλης  2106135010, 2106134896

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Η συνάντηση της Δευτέρας 27 Ιουλίου

Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εθελοντών του πυροφυλάκιου της Διώνης.
Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των θεμάτων και των προτάσεων που συζητήθηκαν.
  1. Πρακτικά θέματα λειτουργίας του πυροφυλάκιου.
    (α) Είναι αναγκαίο να προσδιορίζεται με ακρίβεια το στίγμα κάθε συμβάντος (πυρκαγιά/καπνός). Υπήρξαν αρκετές ιδέες και καταλήξαμε στο να αναζητήσουμε τους χάρτες που χρησιμοποιεί ο ΣΠΑΠ. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να γίνει σηματοδότηση πάνω στο χάρτη εύκολα αναγνωρίσιμων σημείων για την καθοδήγηση των πυροσβεστικών οχημάτων (π.χ. από ποια είσοδο της Διώνης να προσεγγίσουν). Ο κ. Σταύρος Τσογκανής ανέλαβε να προωθήσει το θέμα.
    (β) Αντιμετώπιση των δυσκολιών που θα προκύψουν τον Αύγουστο για την πλήρωση του προγράμματος πυροφύλαξης. Συζητήθηκε να διερευνηθεί ο άγνωστός μας "Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Πικερμίου" προκειμένου να αυξηθούν οι συμμετοχές στο πυροφυλάκιο. Το θέμα ανέλαβε ο κ. Παναγιώτης Νταντής.
    (γ) Συμφωνήσαμε τα νέα ωράρια πυροφύλαξης για το μήνα Αύγουστο να είναι: 3-5 μ.μ., 5-7 μ.μ., 7-9 μ.μ.
    (δ) Ανάρτηση πίνακα στο πυροφυλάκιο για την καταγραφή των συμβάντων που αναφέρουμε στο κέντρο ΣΠΑΠ (καλό θα ήταν να συμπληρωθούν και αναδρομικά).

  2. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση το Σεπτέμβρη μετά το τέλος λειτουργίας του πυροφυλάκιου με θέματα: απολογισμός και επόμενα βήματα.

  3. Δρομολόγηση θεμάτων που θα πρέπει να επεξεργαστούμε μετά το τέλος της περιόδου πυροφύλαξης:
    (α) Εκπαίδευση (σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία).
    (β) Οργάνωση της πυροπροστασίας (π.χ. χαρτογράφηση και σηματοδότηση των κρουνών, σχέδιο εκκένωσης της περιοχής).
    (γ) Απεύθυνση στη νεολαία της περιοχής για συμμετοχή στην πυροπροστασία.
(Κατά το τέλος της συνάντησης εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα Σπάτα για την οποία αμέσως ενημερώσαμε το κέντρο ΣΠΑΠ. Η θέση της πυρκαγιάς δεν ανήκε στην αρμοδιότητα επέμβασης του ΣΠΑΠ, υπήρξε εν τούτοις συντονισμός με την πυρασφάλεια Ραφήνας για την κατάσβεσή της.)

11 σχόλια:

  1. Μόλις λύθηκε ένα θέμα που συζητήσαμε χθες! Βρήκα καρέκλα για να αντικαταστήσουμε την πλαστική που έσπασε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καρέκλα βρέθηκε ευχαριστούμε. Κάποια άτομα για να κάθονται εναλλάξ στην καρέκλα ψάχνουμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενημέρωσα την κα Παπανδρέου (αντιπρόεδρο Κ.Σ.) για το θέμα και θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί μας ο κ. Αδαμόπουλος προκειμένου να τον ενημερώσουμε περαιτέρω και για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ραντεβού θα οριστικοποιηθεί το πρωί της δευτέρας 3/8/09 μάλλον για το απόγευμα στα γραφεία της κοινότητος. Όσοι πιστοί προσέλθετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να είμαστε πρακτικοί: το ζητούμενο είναι ο κ. Αδαμόπουλος ως πρόεδρος του "Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Πικερμίου" να μας ενημερώσει αν υπάρχει περιθώριο τα μέλη του να κάνουν καμιά βάρδια στο πυροφυλάκιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η συνάντηση ορίσθηκε για αύριο 4/8/09 ώρα 19:00
    Ευελπιστώ ότι η κάλυψη θα γίνει.
    Όμως όπως φάνηκε μέχρι σήμερα από το αποτέλεσμα, η συμμετοχή είναι μικρή.
    Με το πέρας της περιόδου μπορεί να γίνει καταμέτρηση ανά περιοχή, σύλλογο κλπ.
    Μέχρι τότε ας ελπίσουμε να μην φυσάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πυροφυλάκειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυό λόγια για την ενημέρωση των επισκεπτών του blog σχετικά με τη συνάντηση της 4ης Αυγούστου με τον πρόεδρο του "Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Πικερμίου" και πρόεδρο της Κοινότητας, Θ. Αδαμόπουλο.
    Αντικείμενο της συνάντησης: ανεύρεση νέων εθελοντών μέσω των πόρων που εκπροσωπεί.
    Αυτό που προέκυψε είναι:
    1. Η λίστα του συγκεκριμένου συλλόγου έχει δοθεί
    2. Περιθώρια ενίσχυσης της δασοπροστασίας με εθελοντές από την πλευρά της κοινότητας δεν υπάρχουν (πχ συμμετοχή κοινοτικών συμβούλων...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όπως φάνηκε η τοπική κοινότητα δεν έχει άλλους εθελοντές ή αν υπάρχουν κάποιοι δεν είναι ενημερωμένοι.
    Θα χρειασθεί καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία το χειμώνα.
    Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η τοπική κοινωνία απέδειξε ότι διαθέτει τουλάχιστον 40 εθελοντές (επί τόπου, στην πράξη και όχι στα χαρτιά!).

    Το τοπικό κοινοτικό συμβούλιο με όλες τις αποχρώσεις του καθώς και κάποιοι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο Πικέρμι απέδειξαν την αδιαφορία τους και την ανικανότητά τους να προσφέρουν κοινωνικό εθελοντικό έργο. Αυτά είναι πράγματι ζητήματα που θα πρέπει να συζητήσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε το χειμώνα ώστε να προετοιμαστούμε για το επόμενο καλοκαίρι.

    Προς το παρόν, υπάρχει κόσμος που επιστρέφει από τις διακοπές του και αν κάνουμε μια κατάλληλη, σοβαρή και συνεπή απεύθυνση θα ξαναβρεθούν και παλιοί αλλά και νέοι εθελοντές. Να μην ξεχνάμε ότι κάποιοι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας έκαναν υπεύθυνα και υπομονετικά τη βάρδια τους στις δύσκολες μέρες του καύσωνα καθισμένοι στην προαναφερθείσα πλαστική σπασμένη καρέκλα. Τώρα πια που έχουμε τη δερμάτινη και περιστρεφόμενη(!) νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να παραιτηθούμε από τη συνέχιση της εθελοντικής προσπάθειας αλλά να προχωρήσουμε με νέες πρωτοβουλίες.

    Εχουμε καταφέρει να λειτουργεί το πυροφυλάκιο καθημερινά από τις 15 Ιουνίου που ξεκίνησαν οι βάρδιες. Το καλοκαίρι με τα μελτέμια του είναι μπροστά μας. Δεν πτοούμαστε και συνεχίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτο που συμβαίνει και βιώνεται καθημερινά στο πυροφυλάκειο είναι ο εθελοντισμός. Οι συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις, λένε πως το πυροφυλάκειο θα λειτουργήσει και τον Αύγουστο κανονικά.
    Θέλω να πιστεύω ότι οι Πικερμιώτες (Πικέρμη-Διώνη-Αγ. Σπυρίδων πλην Ντραφίου) εθελόντές είναι παραπάνω από 40 και με την κατάλληλη επικοινωνία θα ανταποκριθούν.
    Οι τοπικοί φορείς (ΚΣ και σωματεία) φαίνεται ότι δεν μπορούν να κινητοποιήσουν παραπάνω αριθμό εθελοντών, τουλάχιστον με τις μέχρι σήμερα προσπάθειες που κατέβαλαν (όσοι κατέβαλαν).
    Καλό καλοκαίρι σε όλους, σίγουρα η επόμενη οργάνωση θα είναι καλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(Πριν καταχωρίσετε οριστικά κάποιο σχόλιο παρακαλώ να το ελέγxετε ξανά με την προεπισκόπηση.)

"Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό."

[Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 117, παράγραφος 3]